Tänu sellele vidinale olen oma esimesele Michelini tärnile lähemal kui kunagi varem

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.
anova.jpg

Lapsepõlvest saadik on mulle meeldinud kokata. Esialgu piirdusin muna praadimisega ning võileibade meisterdamisega, aja möödudes olen nõudlikumaks läinud. Enam ei piisa supermarketis müüdavast eelküpsetatud söögist, mille saab mikrolaineahjus kiirelt soojaks lasta. Kahjuks nõuab maitsvate roogade valmistame üldjuhul kaua aega ning vaeva.

Õnneks on minusugustele "kodugurmaanidele" olemas abivahend, mis teeb kokkamise palju lihtsamaks. Selleks on vesivannis küpsetamine ehk sous-vide küpseti.

Sous-vide peetakse maailma meisterkokkade salarelvaks, mille puhul küpsetatakse toitu täpselt reguleeritud konstantse temperatuuriga veevannis. Ainsaks möönduseks on see, et toit peab olema vaakumpakendatud. 

Nagu kokakunsti puhul tihti, on ka sous-vide juured Prantsusmaal. Sellise küpsetamise meetodi mõtles välja Georges Pralus 1970. aastal ning kuni viimaste aastateni on seda peetud tippkokkade pärusmaaks.

Koos ühisrahastusplatvormide nagu Kickstarter tekkimisega on saanud uue hoo sisse sous-vide küpsetite levik. Iga mõne kuu tagant leiab mõnelt taoliselt lehelt järjekordse küpseti kampaania. Tänu sellele olen minagi neist juba mõned aastad vaimustuses olnud. 

Ühel heal päeval otsustasin, et enam ei tasu oodata ning Anova nimeline sous-vide küpseti sai ära tellitud. Mõned nädalad ootamist ning vidin oli kohal. Sellele järgnesid veel mõned nädalad, kuna masinaga ei tule ostes kaasa vaakumpakendajat ega spetsiaalseid kotte ehk pidin need mujalt tellima.

Kuigi Anovat saab kasutada ka ilma nutiseadmeta, on seda sealt lihtsam ning mõnusam teha. Selleks peab telefoni installima äpi, kust lisaks seadme juhtimisele saab ka erinevate retseptidega tutvuda. Otsustasin, et esimeseks retseptiks valin midagi lihtsat ja selleks lihtsaks osutus kana confit

Käitusin vastavalt retseptile, viskasin kotti kanakoivad, või, küüslaaugu, soola, pipra, loorberilehed, värske tüümiani ja veidi oliiviõli. Vaakumpakendaja abil sulgesin kõik õhukindlasse kotti ning asetasin veega täidetud potti. 

Äpis valisin cook ning pikk ootamine võis alati. Kana confit valmimist pidin ootama nimelt kaheksa tundi. Jah, sa lugesid õigesti – kaheksa tundi. Jätsin Anova oma tööd tegema ning suundusin muude toimetuste juurde.

Kaheksa tunni jooksul ujus vaakumkott koos eelnimetatud sisuga vees, mille temperatuur oli täpselt 73,9 °C. Pakendit avades vaatas vastu kanakoib, mis visuaalselt ei näinud kõige isuäratavam välja. Põhjus on selles, et liha küpsetatakse küll seest läbi, kuid pealt ei saa ta endale vaakumkotis ilusat kuldpruuni kesta. 

Selleks saab kasutada kas põletit või tavalist väga kuumaks aetud praepanni. Kuna põletit mul ei ole, siis panin panni huugama. Lasin kana pannilt üle, mõlemalt poolt kuskil 30–60 sekundit ja sellest piisas. Pannil antakse kanale vaid see viimane lihv ehk välimus.

Kindlasti tahate juba teada, et kuidas kana maitses?

See oli uskumatult hea.

Oma lühikese eluaja jooksul ei ole ma nii lihtsat asja nagu kana suutnud kunagi nii maitsvalt valmistada. Liha oli uskumatult mahlane ning see tuli kontide küljest lahti ilma suurema vaevata, lausa kukkus luudelt.

Pärast kana confit valmistamist sous-vide meetodil võtsin järgmiseks retseptiks juur- ning köögiviljad. Need pidid veevannis ujuma vaid paar tundi ning needki olid ebatavaliselt mahlakad ja maitsvad. 

Kuigi Anova võib esmalt 179€/199€ hinna juures tunduda kallis, siis selle värske omanikuna julgen väita, et ta on igat oma senti väärt. Äpid on olemas nii iOSi kui Androidi jaoks ja valikus on olemas Bluetoothi ning Wi-Fi mudelid. Nagu nimi viitab, saab neist viimast juhtida ka kodust eemal olles. 

Anova äppides on väga lai retseptivalik, kus on mõeldud ka taimetoitlaste peale. Tänu Anovale olen ma oma esimesele Michelini tärnile lähemal kui kunagi varem. Ja kui minust ei saa tippkokka, siis enda maitsemeeltele teen küll ühe suure teene.

 

PS. Testi avalikustamise ajal on Anova veebipoes käimas soodusmüük. Bluetoothi mudel maksab 119 ning Wi-Fi oma 149 eurot. 

Fotod: tootja

Jah, osta,

kui sinu jaoks on toidu kvaliteet ning maitse keskmisest tähtsamad. Tänu vaakumpakendile ei lähe vitamiinid kaotsi ning liha, kala ja juur- ning köögiviljad on palju maitsvamad. 

Anova Culinary

ÜhenduvusBluetooth 4.0, Wi-Fi
Temperatuuri vahemik25-99 °C
MaterjalidRoostevaba teras, polükarbonaadist põhjakate ning elektroonika kapseldus
Sensoridmaksimum- ja miinimumtemperatuuri sensorid
Veeringlus8 liitrit minutis
Kust ostaAnova e-pood

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.